Základy interakčního designu

Tato plocha slouží pro příklady interakčního designu k inspiraci a komentářům.


 
úno 05 2010
Bar jako 10m dotyková obrazovka
michal klodner, 05. 2. 2010 17:37, 0 komentářů
Tagy bar, dotyková obrazovka


úno 05 2010
Collaborative Tabletop Interface (2007)
michal klodner, 05. 2. 2010 17:27, 0 komentářů
Tagy interface, spolupráce
This is an example of a collaborative tabletop interface that I designed and built.The purpose of the interface is to explore the benefits it might have on collaborative learning within a group of Key Stage 1 children (ages 6-7).The interface has been combined with a sequencing game. Children work in teams of two to construct a storyboardor narrative out of a sequence of images.


úno 05 2010
augmented reality
Pavlina brejchazimbrickdebilove, 05. 2. 2010 13:46, 0 komentářů

ahoj,

zaujala mě v poslední době "Aumented reality"

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Wikitude.jpg

Doporučuji k prozkoumání pro představu, jak budou vypadat technologie v blízké budoucnosti.



úno 03 2010
Interactive Design Project
Petra Frühaufová, 03. 2. 2010 14:12, 0 komentářů

Využíval by to u nás v nákupních centrech někdo?



úno 03 2010
The Third Annual Media Convergence Forum 2009
Petra Frühaufová, 03. 2. 2010 14:08, 0 komentářů

Trošku statistiky z oblasti nových médií...



úno 03 2010
Water wall projection
Ruzena Galová, 03. 2. 2010 02:19, 0 komentářů

3D virtuální vodní stěna. Pohyb a gesta návštěvníků, který stěnu míjejí, zanechávají stopy na hladině ve formě vlnění a čeření.



úno 03 2010
Multi Touch Music Wall
Ruzena Galová, 03. 2. 2010 01:33, 0 komentářů

Interaktivní hudebná stěna, která uživatelům umožňuje dirigovat virtuální symfonii



úno 01 2010
Zdarma do e-mailové schránky info o nových technologiích
Silvie Suchnová, 01. 2. 2010 17:06, 0 komentářů

Po registraci vám bude chodit zdarma přímo do vaší e-mailové schránky internetový magazín, který přináší občas dost zajímavé informace o nových technologiích. Aktuální číslo např. zaměřeno na Google Nexus One.



úno 01 2010
iPad a staré džíny
Kristýna Gavriněvová, 01. 2. 2010 15:25, 0 komentářů

Několik z vás tady odkazovalo na uvedení nové hračky s logem Apple, které minulý týden zaplnilo titulní strany. Chtěla bych připojit malý komentář ke způsobu, kterým Apple tento produkt prezentuje, myslím, že to k tématu také patří.

Při sledování záznamu z prezentace Stevea Jobse a jeho kolegů (odkazy přikládám) mě napadlo několik poznámek. Je myslím pozoruhodné, jaký humbuk dokáže Apple vzbudit tím, že před uvedením nového produktu tajuplně a naprosto mlčí a napíná naši zvědavost, s čím převratným tentokrát přijde. Když se pak nakonec Steve Jobs ve svém proslulém vytahaném černém roláku, odrbaných džínách a teniskách objeví na jevišti, novináři ho rovnou vítají potleskem ve stoje. Když začne mluvit, nejde se ubránit dojmu, že k vám mluví protestantský kazatel a vypráví o zázraku stvoření světa. Jeho hlas je klidný, ale mírně naléhavý a velmi zapálený. Nepřesvědčuje reklamní dikcí, ale předstíraným údivem. Jako kdyby produkt, který představuje, sám viděl poprvé teprve před chvílí a ještě z něj neopadnul úžas. Své povídání prokládá celou řadou superlativů, mnohé z nichž odkazují k něčemu nadpřirozenému ("magical, amazing, extraordinary, fenomenal, incredible, dreamy, wonderful, gorgeous, unbelievable…"). iPad potom představuje jako prostředek, skrze který můžeme zakusit jakousi nadpozemskou dokonalost a dotýkat se jí ("You can feel the power in your hands… It's incredible experience."). Když Jobsovi vyschne v krku, dojde se na kraj jeviště napít vody z plastové láhve. V tu chvíli vypadá jako asketický maratonec a celá přednáška o nové technologii jako jeho ranní jogging. Všechno má za každou cenu působit přirozeně. Jobs si záhy sedá do křesla a začne si s iPadem hrát, aby ukázal divákům jeho funkce. Tehdy se do repertoiru superlativů přidávají výrazy "so simple, natural, just fun…". "Hravost" je vedle "přirozenosti" pro Apple velmi důležitým heslem. (Společnost tak charakterizuje nejen sama sebe a své výrobky, ale také své typické zákazníky. Stačí si vzpomenout na proslulé reklamy Mac vs Mr.PC, které provázely kampaň při uvedení MacBooků.) Hlavní princip iPadu - ovládání pomocí dotykové obrazovky, je pak vlastně dovedení dětských reflexů do důsledku. Potvrzuje to i jeden ze členů designového vedení v druhém videu, Scott Forstall ("When you see something, you want to touch it. It's absolutely natural."). A dětinský zůstává i Steve Jobs, když předvádí na iPadu funkci Video. Ujistí diváky, že vybral ukázku z jednoho ze svých nejoblíbenějších filmů, a pak pustí animovanou pohádku od Disneyho. Na jevišti ho potom postupně střídají další představitelé Applu, kteří se na vývoji iPadu podíleli a vysvětlují jeho jednotlivé aspekty. Všichni bez vyjímky přicházejí v džínách a tričku nebo rozhalence. Vypadají jako parta vysokoškoláků, kteří svým spolužákům připravili vtipný referát. I na samostatném videu (druhý odkaz) tito lidé mluví o iPadu s užaslým výrazem a rozzářenýma, trochu vykulenýma očima, jako když malé dítě poprvé spatří rozsvícený vánoční stromeček. Nebo jako kdyby ještě pořád nemohli uvěřit, co úžasného se jim podařilo vymyslet a vyrobit.

 

Apple si zkrátka počíná velmi důmyslně. Představuje své produkty jako něco velmi přirozeného, co vzniklo na základě logického vývoje (iPad jako zařízení nové, třetí kategorie - něco mezi laptopem a smartphonem, které kdyby nenabízelo něco převratně jiného, nemělo by žádný smysl), a jehož používání je velmi snadné. Jeden z designéru říká "I don't have to change myself to fit the product - it fits me."

 

Ale proč vlastně tohle všechno popisuji? Protože cítím, jak jsem k tomuto způsobu prezentace náchylná. A tak se pokouším hledat v těchto zdánlivě přirozených a chytlavých prezentacích další významy nebo se jim snažit koukat pod pokličku a odhalovat jejich mechanismy. Myslím, že totiž kritériem pro úspěšnost většiny moderních technologií (resp. jejich výrobců) už není funkčnost, ale schopnost nás přesvědčit, že je potřebujeme. Kdo by si po shlédnutí celé show nepřát iPad alespoň vyzkoušet…?



úno 01 2010
censorship
Jan Lenkvík, 01. 2. 2010 12:51, 0 komentářů

Všichni tak nějak tušíme, že se na internetu dají najít i dosti neslušný materiál. Jak ovšem zamezit jeho "konzumaci"? Lze to vůbec udělat v míře aspoň trochu účinné, nebo to je pouze "mlácení prázdné slámy"?

Na tyto otázky nám sice linkovaný článek odpovědi nedá, ale můžeme se nad tím aspoň trochu zamyslet



led 31 2010
Flying Alarm Clock
Iveta Remešová, 31. 1. 2010 17:15, 0 komentářů

Další výstřelek nebo jen dobrý vynález pro ty, kteří mají problémy s buzením? To je otázka do diskuze...



led 29 2010
Jak vložit video z Youtube nebo Vimea přímo do příspěvku
oRx | XoR | rOx :), 29. 1. 2010 22:58, 0 komentářů
Tagy návod, konvergence.info

Zkopírujte si Embed kód videa, které chcete vložit. Stránka YouTube i Vimeo nabízí tento embed kód.

Editor 2

Při psaní příspěvku klikněte na ikonku doslovného textu ve Wysiwyg editoru (druhá od konce)

Editor 1

V dialogu se vybere Class html

Editor 3

a HTML Embed kód se vloží do modrého pole, které v textu vznikne

Editor 4

Odešlete příspěvek a je to :-)



led 29 2010
Google wave
Irena Boušová, 29. 1. 2010 16:16, 0 komentářů

Velice mě zaujal Google Wave - webová aplikace, která spojuje email, instant mesaging, wiki i sociální sítě. Zaměřuje se především na spolupráci více lidí v reálném čase. Na rozdíl od emailu či IM se zde nikam neodesílají žádné zprávy. Dokument je uložený na jednom serveru, kde ho také uživatelé editují. Pokud je uživatel, s kterým komunikuji, online, funguje to jako chat, pokud je offline, jako email. Dokument se dá editovat nejen na připisováním na konec, ale kdekoliv v těle. Google Wave je open-source projekt, který má velkou potenci a možnost uplatnění.



led 29 2010
Multi-touch
Vladimíra Sůsová, 29. 1. 2010 00:40, 0 komentářů

Ukázka multi-touch ovládání na noteboku MacBook Pro. Je v ní krásně vidět jak jednoduše lze, například pomocí knihovny Qt,  udělat aplikaci která se ovládá více prsty. Druhá ukázka, též naprogramovaná pomocí knihovny Qt, zobrazuje reálnější příklad, dva otočné ovladače, jejich poloha se mění pomocí multi-touch gest.

URL: Ukázka 1
URL: Ukázka 2


led 29 2010
Head tracking
Vladimíra Sůsová, 29. 1. 2010 00:17, 0 komentářů

Půjde ovládat počítač pouze hlavou? V nejbližší době nejspíše ano. V ukázkovém videu je natočeno ovládání 3D prostoru pomocí hlavy. A to vše pouze s obyčejnou web kamerkou. Nic jiného opravdu není potřeba. Na adrese www.faceapi.com je ke stažení demo verze programu na ovládání počítače pohybem hlavy.



~ Meet Milo
');" href="#"> ">URL
640 x 480
5 min


~ Sony Flexible Full Color Paper Screen
URL
640 x 480
78 min